Wifi 6 Nedir?

Wifi 6 Nedir?
Wifi 6 Nedir?

İnternet teknolojileri her geçen gün daha yüksek standartlar sunan gelişmelerle gündeme geliyor.  Wifi 6’nın çok hızlı internet sağladığını mutlaka duymuşsunuzdur. Ben bu teknolojiye sahip olabilir miyim diye merak ediyorsanız her şeyiyle yeni nesil wifi hakkında tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. WİFİ 6 nedir, nasıl daha hızlı internet sağlıyor, hangi cihazlar b teknolojiyi destekliyor gibi tüm soruları sizin için yanıtladık.

İnternet hızı ve kalitesinin daha yüksek olduğu wifi 6 çok yüksek hızda veri aktarımı sağlıyor. 802.11ax olarak da bilinen wifi 6 yeni nesil gelişmiş ağ standardını ifade ediyor. Wifi 5 standartlarına göre wifi 6  %40 daha hızlı internet olanaklarını yaratıyor. İnternet hızını 4 kat arttıran bu yeni teknolojiyi her cihaz desteklemiyor. Bilgisayarlarda üst seviye anakart, telefonlarda son sürüm cihazlar wifi 6 kullanabiliyor. 802.11ax teknolojisini i ancak yeni nesil modem ve router ile kullanmak mümkün.  

WİFİ 6 kablosuz ağ standartlarını yükselten oldukça etkili bir teknolojidir.  İnternetin dağıtılması ve kulacılara ulaşmasında kullanılan teknolojiler değişmiştir. Herhangi bir yerde wifi kullandığınızda bunu sizle birlikte birçok insan kullanır. Yani bir trafik vardır. Bu trafiği çok daha iyi yöneten wifi 6 akıllı bir yönlendirici sistem sunar. Hangi cihaz nerede algılar, hangi sinyal geçerli belirler. Böylece kablosuz internet kullanımını çok aha verimli ve hızlı hale getirir. İnternete bağlanan cihazların sıra beklemesine gerek kalmaz. İnternetin cihazlara ulaşmasında yaşanan gecikmeler olmaz.

Zaten mevcut kablosuz ağın sorunlarını gidermek için tasarlanmış. İnternet kullanırken ne gibi sorunlar yaşıyorsanız tam da bunları çözmek için geliştirilmiştir. İnternet çekmiyor, internet yavaş, internete bağlanamıyorum sorunlarını wifi 6 yeni nesil teknolojisiyle çözmeyi hedeflemektedir.  Mevcut kablosuzuz ağ sorunlarını çözmek için tasarlanan yeni nesil internet ağı teknolojisi wifi 6 teknik özelliklerini keşfedin;

  • Mevcut bant genişliğini çok daha verimli hale getiren  Dikgen Frekans Bölmeli Çoklama (OFDM) özelliği
  • 4X4 çoklu kullanışı akışından 8X8 kapasiteye geçiş sağlar
  • Hem yukarı hem aşağı bağlantı olanakları yaratır
  • Spektrumun kullanılabilirliğini ve performansını arttıran Temel Hizmet Seti (BSS) renklendirme özelliği
  • Kullanıcılara olası %25’lik iş hacmi artışı sağlayan modülasyon teknikleri
  • Cihazlar için iletişim planlaması özelliği sayesinde daha az pil tüketimi sağlar

Aynı mekânda çok daha fazla kullanıcının çok daha kaliteli internet kullanmasını sağlayan wifi 6 ağların sıkışık olduğu alanlarda büyük rahatlık sağlayabilir. Kamusal alanlarda wifi kullanımını tamamen değiştirecek b yeni teknolojisi sadece uyumlu cihazlarla kullanabilirsiniz.  Örneğin Wifi 6 modem olmadan bu teknolojiye sahip olamazsanız. Özellikle şirketler, kurumlar gibi alanlar için bu teknoloji büyük fayda sağlayacak. Elbette işletmeler ve kurumlar bu teknolojiye geçmek için bazı değişiklikler yapmak zorunda. Bu kablosuz ağ standardına kısa sürede sahip olmak isteyen işletmeler şöyle bir geçiş süreci izleyebilir;

  • Wi-Fi 6 seçeneklerine ve gereksinimlerinin neler olduğuna yakından bakın
  • LAN donanımına Wi-Fi 6 access point’leri (AP) ekleyin
  • AP’lerinize yeterli gücü sağlayabildiğinizden emin olun
  • Power over Ethernet Plus’ın artık bir zorunluluk olduğunu unutmayın
  • Anahtar altyapısı yenilerken yüksek hızlı bakır bağlantı noktalarının kullanın

Kurumların, şirketlerin, işletmelerin wifi 6 teknolojisine geçmesi zaman alacaktır. Ancak wifi 6 teknolojisi aynı zamanda eski sürümleri destekler. Bu nedenle kademeli geçişler sağlanabilir.  Sosyal alanlarda wifi 6 kullanılmaya başlandığında kullanıcıların da buna uygun cihaza sahip olması gerekir. Akıllı telefonlarda bu teknolojiye sahip yeni nesil sürümler yeni yeni devreye girmektedir. Saha hızlı internet ve daha az güç tüketimi sağlayacak wifi 6 teknolojisi açık havada çok daha iyi internet çekim olanakları sunar.

Gecikme sorunları, batarya sorunları, kalabalık ortamlarda ağ sorunları, internet çekmeme sorunlarını ortadan kaldıracak yeni nesil ağ standardıdır.  Gecikme oranlarını %60 oranında düşürecek olan yeni nesil wifi her kullanıcının internet hızını da dört kat arttıracak.  Ancak çok yeni bir teknoloji olduğu için uyumlu cihazları da şimdilik pahalıdır.  WİFİ 6 ile uyumlu modemlerin fiyatları şimdi oldukça yüksek olsa da zamanla değişecektir.

WİFİ 6 Neden Daha Hızlı?

Daha yüksek internet hızı yaşatan wifi 6 bant genişliğini arttırdığı için hızı da arttırmaktadır. Daha güçlü işlemciler, daha verimli veri kodlaması ve kablosuz ağ aralığının daha akıllıca kullanımı sayesinde internet hızı artar.  Wifi 6’yı daha hızlı yapan şeyler;

Ortogonal Frekans Bölmeli Çoklu Erişim (OFDMA) 

Kanalları alt taşıyıcılara bölen bu sistem aynı anda birden fazla cihaza iletişim sağlar. Ağ üzerinden veri sunulurken veri almak isteyen cihazların sırasını beklemesi gerekmez. Tek bir ileti birden fazla cihaza ulaştırılır.

Örtüşen Temel Hizmet Kümeleri (OBSS) 

Ağ tıkanıklığının düzeltilmesi internet hızını arttırır. OBBS ağı tanımlamak için renk sistemin kullanır. Kanalda algılanan trafik yerek ağ ile aynı renkte olmazsa yok sayılabilir. Bu şekilde gereksiz ağ trafiği önlenmiş olur. Yani eski sürümdeki gibi verinin aktarılması için ağın netleşmesini bekleme zorunluluğu ortadan kalkar.

Beamforming (uzamsal filtreleme)

Yönlendirici veriyi her yöne yaymak yerine belirlediği cihazın olduğu yere gönderir. Veri isteyen cihazın nerede olduğunu algılar ve böylece daha yerel ve temiz veri akışı sağlar. Verinin nokta atışı iletilmesi, cihaz çabuk ulaşması internet hızını arttırır.

Tüm bu teknolojiler bir araya geldiğinde üstün ağ standartları oluşur.  Ağ tarifliğinden kaynaklı hızın yavaşlaması gibi sorunlar ortadan kalkar. İnterneti dağıtan yönlendirici daha akıllı ve daha seçici hale gelmiştir. Yani veri iletimini güçleştiren algılama sorunlarından kurtulmuştur. Kablosuz ağ teknolojisinin en ileri seviyesi olarak wifi6 hayatı büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Kalabalık ortamlarda yaşanan ağ paylaşım sorunlarına çözüm olacaktır. Hız dışında wifi 6 teknolojisini birçok başka avantajlar da sağlar;

Wi-Fi Korumalı Erişim (WPA)

İnternete bağlanırken kullandığımız şifreleme sistemi olan WPA bu yeni nesil teknolojiyle birlikte değişir. SAE veya Eş Zamanlı Kimlik Doğrulaması sayesinde şifre güvenliği artar. Şifrelerin kırılmasını engelleyen bir yöntemdir. WİFİ çok daha güçlü güvenlik seçenekleri sunar. WİFİ 6 ekstra güvenlik katmanıyla birlikte çok daha güçlüdür.

Hedef Uyanma Vakti (TWT)

Cihazların pil ömrünü uzatan TWT cihazların boşa enerji harcamasını engeller. Yönlendirici cihaza ne zaman uyuyacağını ve ne zaman uyanacağını söyler. Kablosuz sinyal almak için cihazlar çok daha az enerji harcar. Wifi 6 pil ömrü konusunda çok büyük bir gelişme sunar. Akıllı cihazların şarjının bitme sorununa çözüm olacak bir destekle çalışır.

Wifi 6’yı Çalıştırmak İçin Neler Gerekir?

Bu yeni nesil ağ standardına sahip olmak için wifi 6 nedir nasıl çalışır bilmeniz gerekir. Wifi 6 yeni nesil bir kablosuz ağ standardı olmakla birlikte kablosuz ağ teknolojisine yenilikler getirmiştir. Evlerde, işletmelerde, kamusal alanlarda wifi 6 ya geçmek büyük bir fark yaratacaktır.  Bu yeni başlayan bir gelişim sürecidir. İlerleyen yıllarda wifi 5’in yerini tamamen wifi alacaktır. Elbette bireysel kullanıcılar şimdiden bu teknolojiye geçebilir. İşletmeler wifi ağlarını wifi 6 ile değiştirebilir. Evinizde ya da işyerinizde wifi standartlarını yükseltmek için uyumlu modem ve cihaz değişiklikleri yapabilirsiniz.

WİFİ 6 kablosuz ağ teknolojisinin en akıllı halidir. İnternetin dağıtılmasında yeni teknolojilerle hız ve kalite farkı yaratır.Bu şekilde atılan adımlarla wifi teknolojisi yenilenecektir. Wifi 6’yı çalıştırmak için kendinize şu soruları sormalısınız;

  • Modemim wifi 6 teknolojisini destekliyor mu?
  • Kullandığım cihazlar wifi 6 teknolojisine sahip mi?
  • Bilgisayarım wifi 6’yı destekliyor mu?
  • WİFİ 6 için gereksinimlerim neler?

WİFİ 6 kablosuz ağ teknolojisine geçmek için yeni bir modem almalısınız. Mevcut telefon ve bilgisayarlarınızı da değiştirmeniz gerekebilir. WİFİ 6’yi destekleyen cihazlarda bunu belirten etiketler bulunur. Bağlantı yapacağınız cihaz da bağlantı sağlayan cihaz da wifi 6 teknolojisine uyumlu olmalıdır. Kullandığınız telefon, tablet, bilgisayar, televizyon gibi cihazlar wifi 6 teknolojisini desteklemiyorsa wifi 6 modem almanıza da gerek yok. Çünkü iki taraflı çalışan bir sistemde bir tarafın teknolojisini yükseltmek yeterli olmaz. Piyasada bu yeni nesil teknolojiyle uyumlu cihaz sayısı da şimdilik az. WİFİ 6 teknolojisini destekleyen akıllı telefonlar;

  • iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max ve üst serileri
  • Samsung Galaxy Note 10 serisi, Galaxy S10 serisi ve Galaxy Fold cihazları 
  • LG V60 ThinQ               
  • Motorola Edge Plus
  • Huawei P40 Pro
  • OnePlus 8  ve 8 Pro
  • Lenovo Legion
  • Asus ROG Phone 3

WİFİ 6’yı destekleyen bilgisayarlar;

  • Asus Chromebook Flip c436
  • Dell XPS 13 (2020)
  • HP Spectre x360
  • Lenovo Yoga c940
  • LG Gram 17
  • Microsoft Surface Laptop Go

Wifi 6 teknolojisine uyumlu modemler;

  • Asus ROG Rapture GT-AX11000
  • Asus RT AX88U
  • Tp-Link Archer AX6000
  • Tp-Link Archer AX11000

Wifi 6 teknolojisi henüz yeni bir teknolojidir. Akıllı telefonlarda, bilgisayarlarda uyumlu cihazlar bulunsa henüz televizyonlarda yeni gelişmektedir. WiFi 6 teknolojisi Samsung Q900 ve Q950 model 8K QLED akıllı televizyonlara wifi 6 teknolojisini sunacağını dile getirmiştir.  Wifi teknolojisine uyumlu cihazlar yeni üretilmektedir.  Bu teknolojiyi kullanmak için yeni cihazlara geçiş yapmak şart. Modemi, bilgisayarı, telefonu uyumlu olmayan kimse wifi 6’yı çalıştıramaz. Cihaz ve yönlendiricinizi wifi 6 destekli cihazlarla değiştirebilirsiniz. Böylece ev ya da iş yerinde wifi 6 lüksünü yaşayabilirsiniz. Kamusal alanlarda da wifi 6 teknolojisine geçilme çalışmaları yapılmaktadır. Zaten wifi 6 özellikle kamusal alanlarda çok büyük avantaj sağlar. Belediyeler, okullar, hastaneler gibi kamusal alanlar için wifi 6 çok büyük sorunları çözecek bir ağ standardıdır.

Online oyun konusunda da wifi 6 büyük değişiklikler sunar. Özellikle online oyun tutkunları için wifi 6 hız ve kaliteyi tamamen değiştirecek bir üst teknolojidir. WİFİ kalitesini yükseltmek isteyen gamer’lar için bilgisayar ve modem değişimi yeterli olacaktır. Çoklu kullanıcıların bulunduğu evlerde ve işyerlerinde de wifi 6 teknolojisine geçmek avantajlıdır. Cafeler, restoranlar ilerleyen zamanlarda wifi 6 teknolojisine geçecektir. Bu teknoloji zamanla wifi 5’in yerini alacak. Ancak bu süreçte cihazların değişmesi elbette uzun sürebilir. Eviniz içim wifi 6 düşünüyorsanız bilgisayar ve modeminizi wifi desteli cihazlarla değiştirebilirsiniz. Neticede her yeni teknolojide olduğu gibi ilk zamanlar bu lüks biraz pahalıya sunulur. Ama zamanla fiyatlar düşer. Akıllı telefonları düşünün. Çok ileri teknoloji sayılan ve pahalı olan cihazlar şimdi sıradan hale geldi. Aynı şekilde wifi 6 modemleri ve uyumlu cihazları da zamanla herkesin kullanabileceği ekonomik standartlara gelecektir.

Wifi 6 Uyumlu Türksat Kablonet Modemler Nelerdir?

Türksat fiber altyapısında farklı Kablonet modem çeşitleri kullanılmaktadır. Fiber koaksiyel ve FTTH GPON olmak üzere iki türlü altyapı bulunmaktadır. İki altyapıda fiber üzerine kuruludur. Koaksiyel şebeke de binaya kadar fiber binadan sonra koaksiyel (bakır) kablo üzerinden hizmet verilir ve 100 Mbps indirme 20 Mbps gönderme hız seçeneklerine kadar destek verir. FTTH şebekede ise noktadan çoklu noktaya fiber internet hizmetidir ve modeme kadar fiber optik kablo bağlantısı yapılır.

Koaksiyel altyapıda Docsis 3.0 modemler kullanılır ve mevcutta bulunan modemlerin en son versiyonunda 2.4 Ghz ve 5 Ghz wifi bağlantı seçeneği bulunmaktadır. GPON altyapıda ise ONT modem kullanılır ve ZTE markalı modemlerde Türksat Kablonet wifi 6 özelliğini vermektedir. Kablo TV bağlantısı ise modemden önce ayrı bir bölücü ile televizyonunuzun algılayabileceği şekilde sinyal vermektedir.

Kablonet fiber internet bağlantınız üzerinden koaksiyel şebekede bulunan Docsis modemlerde Wifi 6 desteği için access point gibi cihazlar ile internetinizi hızlandırabilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
Modem Nedir?
Daha Fazla

Modem Nedir? Ne İşe Yarar?

İçindekiler: Modem Nedir?Modem Ne İşe Yarar?Modem Nasıl Çalışır?Modem Çeşitleri Nelerdir?ADLS ModemVDSL ModemKABLO ModemModem Temin Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?…
Daha Fazla

Adil Kullanım Kotası Nedir?

İçindekiler: Adil Kullanım Kotası Kalktı Mı?Adil Kullanım Kotası Nasıl Öğrenilir?Adil Kullanım Kotası Ne Zaman Sıfırlanırİnternet Paketi Alırken En…
Wifi Sinyal Güçlendirici Nedir?
Daha Fazla

Wifi Sinyal Güçlendirici Nedir?

İçindekiler: Wifi Sinyallerini Etkileyen Dış Etkenler Nelerdir?Wifi Cihazları Nasıl Konumlandırılır?Wifi Güçlendirici Nasıl Kullanılır?Wifi Güçlendirici Nasıl Kurulur?Wifi Güçlendirici FiyatlarıKablonet…