İçindekiler:
İnternet hızının nasıl ölçüldüğünü hangi terimlerin ne anlama geldiğini merak ediyorsanız ilk bilmeniz gereken şey Mbps nedir sorusunun cevabıdır. Kullandığınız bilgisayar, telefon, tablet gibi cihazlara saniyede belli miktarda veri ulaşır. İndirme ve yükleme hızlarına referans olarak kullanım Mbps saniyede mega bit anlamına gelir. İnternetten bir şarkı indirdiğinizi düşünün. Bir siteyi ziyaret edersiniz ve seçtiğiniz şarkıyı indirmek için indirme sekmesine tıklarsınız. Şarkı dosyası cihazınıza indirilmeye başlar. Şarkının indirilme hızı bant genişliğine bağlıdır. Bant genişliği de saniyede mega bit olarak ölçülür. İnternetteki en küçük veri birimi bit olarak adlandırılır. 1 Mbps saniyede bir milyon aktarım hızını ifade eder. İnternet sağlayıcınız size 7 Mbps hız vaat ediyorsa cihazınıza saniyede 7 milyon veri aktarabileceğinizi söylüyor demektir. Genellikle Mbps ve MB terimleri birbirine karıştırılır. Mbps internetteki indirme yükleme hızlarını belirtmek için kullanılırken MB aktarılan veri miktarını dosya boyutunu tanımlamak için kullanılır. Ne kadar çok Mbps olursa internet o kadar hızlı olur. Şimdi aklınıza benim kadar Mbps hıza ihtiyacım var sorusu gelmiş olabilir. Günlük online etkinlikler için genel indirme hızı ihtiyacı şöyledir;
- E-postaları kontrol etmek ve web’ e göz atmak: minimum 1-5 Mbps
- HD içerik akışı: minimum 15-25 Mbps
- 4K içerik akışı yapın ve çevrimiçi oyunlar oynamak: minimum 40-100 Mbps
- 4K içerik yayın akışı yapmak, çevrimiçi oyunlar oynamak ve çok büyük dosyaları indirmek: minimum 100+ Mbps
Mbps Nasıl Ölçülür?
İnternet hızını ölçmek için kullanılan hız testleri var. Ancak bu testleri yapmadan önceden test sonucunda çıkacak ölçüm değerlerinin tanımları bilmelisiniz. İnternet hız testlerinde download, upload, ping değerleri karşınıza çıkar. Download veri indirme hızıdır. Upload veri yükleme hızıdır. Ping bağlantının tepki süresidir. Mbps ölçme işlemi yaparken indirme ve yükleme hızlarını göreceksiniz. Mbps sayısı ne kadar fazlaysa veriler cihazınıza o kadar hızlı ulaşır. Saniyede megabit ve saniyede megabayt ölçümlerini yapmak için her baytın 8 bit olduğunu bilmelisiniz. Örnek vermek gerekirse;
- 100 Mbps internet bağlantısı üzerinden 100 MB’lık bir dosya indirmek için aşağıdaki hesaplama yapılır;
- Dosya boyutundaki (100 MB) megabaytları megabite dönüştürün: 100 × 8 = 800 mega bit
- Bu toplamı bağlantı hızına (100 Mbps) bölün: 800 ÷ 100 = 8 saniye
İnternetim Kaç Mbps?
İnternet hız ölçümlerinin arkasındaki matematiği öğrenerek internet hızınızı ölçebilir ve ne kadar hıza ihtiyacınız olduğunu belirleyebilirsiniz. Mbps ne demek artık biliyorsunuz. İnternet hız testi araçlarını kullanarak internetinizi kaç Mbps olduğunu görebilirsiniz. 100 Mbps internet oyun oynamak, film izlemek, interneti yoğun kullanmak için idealdir. İnternet servis sağlayıcıları arasında sunulan en yaygın Mbps hız boyutları şunlardır:
- 8 Mb / sn
- 16 Mb / sn
- 32 Mb / sn
- 50 Mb / sn
- 100 Mb / sn
Federal İletişim Komisyonu’nun (FCC) geniş bant internet olarak tanımladığı internet hızı, indirme için en az 25 Mbps ve yükleme için 3 Mbps’dir. Benim internet hızım ne kadar olmalı diye merak ediyorsanız öncelikle internet kullanım standartlarınızı belirlemelisiniz. İnterneti nasıl kullandığını ve interneti kaç cihazla kaç kişinin kullandığını dikkate almalısınız. Farklı online etkinlikler için farklı bant genişliği değerleri gerekir. 4K film izlemek, oyun oynamak, görüntülü konuşma yapmak, e posta kontrol etmek için Mbps ihtiyacı değişir. Yükleme hızı ve indirme hızı da internet kullanım ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Veri yükleme ve veri indirme standartlarınızı gözden geçirerek indirme ve yükleme hızı ihtiyacınızı belirleyebilirsiniz.
İsterseniz bu hesaplamaları sizin için yapan internet hız testi sayfaları bulunmaktadır. Bu sayfalar üzerinden internetinizin sabit hızını ölçebilirsiniz. Fakat bu hız testlerini yaparken dikkat etmeniz gerekenler bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla;
- Hız testi yapacağınız cihazı modeme network kablosu ile bağlama imkânınız varsa en sağlıklısı bu olacaktır. Eğer kablo bağlantısı yapmaz zor olacaksa kablosuz cihazınızın en son teknolojileri desteklediğinden ve sürücülerinin yüklendiğinden emin olmanız gerekmektedir.
- Eğer bilgisayar üzerinden test yapacaksanız bilgisayarınızda internetinizi kullanacak diğer yazılımları kapatmanız daha sağlıklı sonuç almanızı sağlayacaktır.
- Modem üzerinden internet bağlı başka cihazlar bağlıysa bu cihazların bağlantısı kesmek veya internet kullanımını engelleyerek internet hız testi sonucunu etkileyecek kötü durumların önüne geçmiş olursunuz.
En Yüksek İnternet Hızı Kaç Mbps’dir?
İnternet hız değerleri ülkelerin altyapılarına göre değişmektedir. Dünya sıralamasında en yüksek internet hızı 185,5 Mbps ile Singapur ilk sırada yer alıyor. Türkiye ise bu sıralamada 84. sırada yer alıyor. Türkiye’nin hızı 18. 76 Mbps. Evde kullanabileceğiniz maksimum internet hızı 100Mbps’dir. Farklı seçeneklerde internet tarifelerini değerlendirirken yükseleme hızına, indirme hızına bakmalısınız. Altyapı olanakları internet kalitesini ve hızını doğrudan etkiler. Size sunulan pakette hız yüksek görünse de ağ trafiği, paket kaybı, mesafeye bağlı internet hızının düşmesi gibi sorunlar aldığınız paketteki hızda internet kullanmanızı engelleyebilir. Bu nedenle mbps açılımı dikkat edilmesi gereken bir konu olsa da internet hızını belirleyen asıl konu internet sağlayıcısının altyapısıdır. Yüksek hızda internet kullanmak için Kablonet olanaklarını değerlendirebilirsiniz. Çünkü Kablonet fiber internet bağlantısı hava koşullarından, mesafeden, ağ trafiğinden etkilenmeden yüksek hızda internet kullanma olanağı sunar. Tarifelerde açıkça yükleme ve indirme hızlarını da görebilirsiniz. Oyun oynuyorsanız ayrıca ping değerine de dikkat etmelisiniz. İnterneti nasıl kullandığınıza dikkat ederek tarife seçebilirsiniz. 100 mbps internet kullandığın kadar öde tarifleriyle en uygun fiyata Kablonet’te bulabilirsiniz. Kotalı ya da duran kotalı tarifelerle internet faturasında sürprizlerle karşılaşmazsınız. Bilinçli internet tarifesi seçimini yaparken öncelikle altyapıya sonrasında hız ve kalite standartlarına dikkat etmelisiniz.
Kablonet fiber internet kaç mbps hız verebilir?
Kablonet yani eski ismiyle Uydunet fiber internet altyapısı şu an için en son teknoloji ile donatılmaya devam etmektedir. Tarifeler incelendiğinde 16 Mbps ile 100 Mbps hız seçenekleri gözükmektedir. Özel simetrik tarifeler ile bu hızların dışında özel projelerle daha yüksek indirme ve gönderme hızlarına destek verilmektedir. Şu an TÜRKSAT’ın büyükşehirlerde başlatmış olduğu GPON teknolojisini altyapılarında kullanmaya başlamasıyla daireye kadar fiber internet hizmeti başlamıştır. Çoğu firma en fazla binaya kadar fiber hizmeti verirken TÜRKSAT daireye kadar fiber yani FTTH hizmetini vermeye başlamasıyla çok daha yüksek hızlara ulaşabilmenin önü açılacak. GPON teknolojisi 2.5 Gigabit Downlink ve 1.25 Uplink hızlarına imkan sağlamaktadır.
1 comment
Comments are closed.